Spelt, een authentiek verhaal


spelt“Spelt” is niet alleen de naam van het molenaarsbedrijf Spelt bakkerijproducten NV; het is ook de familienaam van de eigenaars van de firma. 

 Geen wonder dat zij zich verbonden voelen met het oergraan “SPELT”. 

Was het spelt door de jaren in de vergetelheid geraakt, door de terechte aandacht voor gezonde voeding is het spelt weer volop onder de aandacht. 

Terecht trouwens, speltbloem en –meel is zondermeer een gezondmaker en –houder en dus een terechte aanwinst voor bakker en de consument. 

Bij Spelt bakkerijproducten NV zit je dus bij de juiste molenaar. 

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een ekograan. 

In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem en zemel, welke tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden. Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden. 

Spelt bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Omdat het bloemlichaam van spelt gluten bevat die van een andere samenstelling zijn dan die in tarwe, is spelt veel makkelijker te verteren. Bovendien bevat spelt een resem vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. 

Bron van voedingswaarden Spelt 

Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E-, B-groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium en fosfor. Bovendien bevat spelt zes van de acht essentiële aminozuren die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Belangrijk ook zijn haar «goede» vetten. Spelt bevat cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen. 

Spelt is de enige graansoort welke in het lichaam neutraal werkt, noch zuur noch basisch dus.

De delicate kern is het geheim

Het geheim van spelt’s milde aroma en superieure prestaties kan worden toegeschreven aan de taaie buitenschil die de speltkern beschermt. In tegenstelling tot de zachte tarwe, welke zijn schil wanneer geoogst verliest, moet speltgraan speciaal worden ontdaan van zijn buitenste harde laag. Men gelooft dat de ondoordringbare buitenschil verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de delicate, in water oplosbare kern. Het beschermt de korrel ook tegen verontreinigende stoffen en insecten. De beschermende schil verbetert het behoud van de voedingswaarden in de kern en zorgt voor een duurzame versheid. 

Het unieke van spelt wordt ook afgeleid uit zijn genetische constructie en voedingwaarde profiel. Spelt heeft een hoge wateroplosbaarheid, zodat de voedingsstoffen gemakkelijk worden geabsorbeerd door het lichaam. Spelt bevat speciale koolhydraten die een belangrijke factor zijn bij het stollen van het bloed en het immuunsysteem stimuleren. Het is ook een buitengewone bron van vezels en heeft groot gehalte aan B-complexe vitaminen. Het totale eiwitgehalte is van 10 tot 25% groter dan de algemeen voorkomende variëteiten van commerciële tarwe. 

Spelt helpt bij diverse gezondheidsproblemen

Spelt voor een sterker immuunsysteem:

mucopolysacchariden 

Spelt bevat als enige graan mucopolysacchariden, heel bijzondere koolhydraten, tegenwoordig vaak aangeduid als glucosamineglycanen. Mucopolysacchariden komen ook voor in Aloë Vera en haaienkraakbeen en versterken het immuunsysteem. 

Spelt bij gewrichtsklachten: 
Glucosamineglycanen

Glucosamineglycanen die worden aangetroffen in spelt spelen een belangrijke rol bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen wat belangrijk is voor soepele en veerkrachtige gewrichten. 

Spelt bij migraine: B2 

Spelt is een uitstekende bron van vitamine B2 waarvan in diverse onderzoeken is aangetoond dat het migraine aanvallen met meer dan 50% kan verminderen. In sommige gevallen verdwijnen de klachten geheel als tarwe in de voeding vermeden wordt en vervangen door spelt. 

Spelt bij overgewicht en 
diabetes: lecithine 

Tarwekiemen bevatten een eiwitsubstantie, tarwekiemlecithine, dat het effect van insuline nabootst en zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes) en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lecithine niet. 

Spelt kan helpen: B17 
amygdaline 

Spelt bevat vitamine B-17, of amygdaline, dit is de meest controversiële vitamine van de laatste jaren omdat ze wordt toegepast bij alternatieve genezingstherapieën. Er zijn diverse ervaringsverhalen bekend van succesvolle behandelingen met vitamine B17 

Spelt bij (tarwe) allergie:
eiwitten 

Spelt bij tarweallergie. Omdat de eiwitten in spelt anders van structuur zijn dan de eiwitten (gluten) in tarwe en niet een dergelijk grote kruisreactiviteit met het immuunsysteem vertonen is spelt een goed alternatief voor mensen met een tarweallergie.